Fenntarthatósági témahét


Április 23-27. között Fenntarthatósági témahetet tartottunk.
Színes és változatos programokkal hívtuk fel a gyerekek figyelmét a természet és a környezetvédelem fontosságára.
Az alsó tagozatosok közösen virágot ültettek az udvaron lévő virágkádakba. A felsősök osztályonként fát telepítettek a játszótéren és az udvaron. Feladatuk a virágok és a fák további gondozása, ápolása, fejlődésük nyomon követése.
A facsemetéket és a virágpalántákat a mernyei önkormányzat támogatásának köszönhetően tudtuk megvásárolni.

Pályázatot hirdettünk háztartásban keletkezett hulladékból használati és dísztárgyak készítésére. Pályázni egyénenként és osztályonként 1-1 tárggyal lehetett. Az elkészült művekből kiállítást rendeztünk az aulában.

Projektórákat tartottunk alsó és felső tagozaton egyaránt.
1-4. osztályig A 12 hónap című mesét dolgozták fel. Minden évszakhoz a természet védelmének fontosságát emelték ki. Felhívták a figyelmet a természet szeretetére, védelmére, a növények gondozásának fontosságára.
A 8.a osztályosok az élelmiszer-hulladék keletkezéséről, az élelmiszerek pazarlásának megelőzéséről szóló órán vettek részt. Első lépésként élelmiszer-hulladék felmérést végeztek az iskolai menzán. Három napon keresztül vizsgálták mennyi ételt pazarolnak, visznek vissza a gyerekek. Átlagosan az élelmiszer 30%-a került kidobásra. Tájékoztató filmek és plakátok segítségével ismerkedtek meg a világ élelmiszer kezelésével. Ötleteket fogalmaztak meg a veszteség csökkentésére.

Az osztályok szemetet is szedtek, hogy környezetünk tiszta és rendezett legyen.

Figyelemfelkeltésként az iskola tanulói futóversenyen vettek részt, melynek mottója ”Fuss a természetben a természetért!”

Képek