HATÁRTALANUL – 2019.


Várhódítás a Felvidéken

Április 10-én reggel elindultunk a somogyjádi és mezőcsokonyai hetedikesekkel a Felvidékre, hogy meghódítsunk várakat hegyeket, tavakat, barlangokat.

Szerdán reggel 7 órakor már úton volt a csapat.

Kora délután értünk Somoskő várához. Magyar oldalról közelítettük meg, így Szlovákiába gyalog léptünk át, a vár már odatartozott. Megnéztük a romokat és a bazaltorgonákat, a közeli erdőben nagyot sétáltunk. Megnéztük a Petőfi emlékházat, és az aradi vértanúknak állított emlékművet.
Innen Fülek várához utaztunk. A  vár alatt  kialakított óvóhelyet megtekintettük, majd a várral és az  ott kiállított korabeli fegyverekkel használati tárgyakkal ismerkedtünk meg idegenvezető segítségével.

Kora este megérkeztünk a szállásra a losonci Pelikán Hotelbe, elfoglaltuk a szobáinkat, vacsoráztunk, kicsit sétáltunk a városban.

Második nap a reggeli után Losoncon a Kármán József Alapiskola igazgatójával, diákjaival találkoztunk. Megismertük a mindennapjaikat, az iskola épületét, a tornaszobában kispályás focit játszottunk velük. Ebédig  a főtéren töltöttük az időt.
Ebéd után indultunk Zólyomra, bevettük a várat, megtekintettük a Vármúzeumot.
Innen Besztercebányára vezetett utunk, ahol a Mátyás házat nem sikerült meghódítanunk, felújítások miatt zárva volt. A főtéren tartott vásári forgatagban jól éreztük magunkat.
Elindultunk a Csorba-tóhoz, átszeltük az Alacsony-Tátrát, hogy eljuthassunk a Magas-Tátrában található tóhoz.  A kanyargós utakon egyre többen keresték a buszban az elöl lévő helyeket, hogy leküzdjék a rosszul létüket. A Csorba-tó havazással, széllel, köddel, hideggel várt minket.  Csak a körülötte lévő kisebb tavakat mutatta meg magából, magához a tóhoz nem jutottunk el.
Este 8 óra felé értünk Szepesváralján lévő szállásunkra, vacsora után mindenki elhelyezkedett a szobájában.
Reggeli után Szepes várát szerettük volna meghódítani, de csak a vár bejáratáig jutottunk, az időjárás a segítségére volt, nem hagyta magát bevenni. A havas csúszós utak miatt bezárták. Elindultunk Lőcsére, ahol a második legnagyobb templomot, a gyönyörű Szent Jakab dómot láthattuk. A Dobsinai jégbarlang május 15-én nyit, ezért a Gombaszögi cseppkőbarlangot látogattuk meg. Kora este visszatértünk a szállásra.

Utolsó nap korán indultunk. Először Kassán álltunk meg. Meglátogattuk a Rodostói házat, idegenvezető segítségével felelevenítettük a nagyságos fejedelem életéről az ismereteinket, a Szent Erzsébet dómban megkoszorúztuk II. Rákóczi Ferenc, Zrínyi Ilona és Bercsényi Miklós szarkofágját.
Utolsó állomása a impozáns reneszánsz és barokk stílusban épült betléri Andrássy-kastély.
Hazafelé a buszról láttuk Krasznahorka várát, ami felújítás miatt szintén nem látogatható jelenleg.

Utunk során komoly csatákat vívtunk a távolsággal, az időjárással, a nyelvi nehézségekkel, hányingerrel a Tátra szerpentinjein. A nehézségekkel megküzdöttünk, néhány csatát elvesztettünk, de végül győztesként tértünk haza, rájöttünk, hogy az angol nyelv tanítása milyen hasznos lenne, ha tanulással párosulna, új barátokat szereztünk, rengeteg csodálatos élményben volt részünk, hatalmas távolságokat tettünk meg térben és időben.