“Határtalanul” pályázat beszámoló


Beszámoló

“Határtalanul” pályázat

HAT-17-01-2017-00386

 

Iskolánk, a mernyei általános iskola 7. osztályosai a mezőcsokonyai diákokkal közösen a „Határtalanul” pályázat keretében 5 napot töltöttek Erdélyben. Pályázatunk címe: Csak tiszta forrásból…Hídépítés a határon túli kortársainkkal. A kirándulás teljes egészében pályázati forrásból valósult meg. A támogatás összege: 2 396 000Ft

40 tanuló és 3 kísérőtanár a fenti jelmondat szellemében járta végig a magyar történelemhez, irodalomhoz, neves személyiségekhez kapcsolódó emlékhelyeket. Emellett meglátogattuk a térség csodálatos természeti képződményeit is.

Utunk során jártunk Nagyszalontán, ahol versekkel emlékeztünk Arany Jánosra. Nagyváradon Ady nyomában jártunk, útba ejtettük a Kanonok sort, a püspöki palotát és a székesegyházat. Korondon, ahol három napig szálltunk meg, a helyi népművészek munkáival találkoztunk.

Leereszkedtünk a parajdi sóbányába, majd túráztunk a Gyilkos-tónál és a Békás-szorosban. Megkóstoltuk a mindenki által kedvelt kürtöskalácsot.

Harmadik napon testvértelepülésünkre, Csíkkarcfalvára utaztunk. Érintettük Farkaslakát. Tamási Áron sírhelyénél rövid műsorral emlékeztünk, és megkoszorúztuk az emlékhelyet.  Csíkkarcfalván kicsit nehézkesen indult az ismerkedés az ottani diákokkal, a közös játék, a daltanulás, a körtánc azonban ledöntötte a kommunikációs gátakat.

A nap fénypontja a közös korcsolyázás volt a település jégcsarnokában, ami egyedüliként Romániában kistelepülésen található. A csarnok méreteinél és felszereltségénél fogva nemzetközi mérkőzések rendezésére is alkalmas. Erre az infrastruktúrára építve hozták létre a Székelyföldi Jégkorong Akadémiát.

Diákjaink kezdetben jobbára csak bátortalanul botorkáltak a jégen, de a segítőkész jégkorongozó fiúk bíztatására egyre jobban belelendültek.

A korcsolyázás után szívélyes vendéglátásban volt részünk a szomszédos étteremben. Az ebéd után a fiúk barátságos labdarúgó mérkőzésen megvívtak egymással. A meccs 3:0-s vendéggyőzelemmel zárult.

Meglátogattuk a vártemplomot is, ahol az iskola igazgató-helyettese beszélt a templom és a település történelméről. A gyerekek áhítattal hallgatták. Búcsúzóul megállapodtunk abban, hogy keressük a további együttműködési lehetőségeket a két iskola között. Támogatásáról az ottani polgármester is biztosított bennünket.

Visszafelé a szállásra útba ejtettük a csíksomlyói kegytemplomot, ahol -visszautalva az előkészítő órára,- tudatosítottuk a tanulókban a búcsújáró hely jelentőségét a magyarság összetartozása  tekintetében.

Másnap Fehéregyházára vitt az utunk. A Petőfi múzeumnál mécsesekkel és saját költeményeivel emlékeztünk meg a szabadságharc költőjéről. Sok érdekességet és újdonságot tudtunk meg a múzeumban Petőfiről és családjáról.

Utunk következő állomása Segesvár volt. A várban felelevenítettük a segesvári csata mozzanatait. Megszámoltuk a diáklépcső fokait. Elsétáltunk a Drakula-ház előtt. Borzongva emlegettük Vlad Tepes rémtetteit és az e köré szövődött legendákat.

Nagyenyeden a középkori templom udvarában emlékeztünk meg Jókai munkásságáról, majd a Bethlen Gábor református kollégium udvarán megpihentünk. Felemelő volt az ódon falak között, a híres magyarok által koptatott lépcsőkön magunkba szívni a hely szellemiségét.

Az utolsó szállásunk Torockón volt, amely méltán Székelyföld kis ékszerdoboza.

Hazautunk Aradon és Vajdahunyadon keresztül vezetett. Az aradi hősi emlékműnél mécsesekkel és megható műsorral tisztelegtünk a hősök előtt. Elénekeltük a himnuszt, majd körbejárva fennhangon elmondtuk az aradi vértanúk neveit elhelyeztük koszorúnkat.

Vajdahunyad festői szépségű váránál sajnálatunkra elbúcsúztunk Erdélytől.

Hálásak vagyunk a lehetőségért, hogy eljuthattunk erre a gyönyörű, a magyarság szellemével átitatott vidékre. Új, határokon átívelő barátságokat köthettünk, és életre szóló élményeket szereztünk.

A tanulók személyesen tapasztalhatták, hogy a magyarság az országhatárral nem ér véget.

 

Hetényi Gábor

Mernye, 2017.09.20.            

 

Fényképek:
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.866989416818056.1073741914.309937539189916&type=1&l=1cfcabe822