+36 82/557-003 | +36 30/349-6351 iskola@mernyeiskola.edu.hu KRÉTA E-Napló Belépés

Névadónkról

Szabadi Gábor


Az 1848-49-es szabadságharc fiatal tisztje volt. Bem apó seregében harcolt. A világosi fegyverletétel után bujdosnia kellett. Előbb a Duna-Tisza közén, majd a Dunántúlon próbált menedéket találni. Haynau rémuralma után 1860-as években Mernyén telepedett le végleg. Saját háza a Fő utcán állt. Családot alapított, egy fiúgyermeke született. Az iskolában tanított, mivel tanítói végzettsége volt. Nagyon szerette a falu. Lelkes tanító volt. A kötelező tananyag mellett igyekezett átadni a kertészeti ismereteit. Megtanította tanulóit a gyümölcsfák oltására, szemzésérem konyhakerti növények termesztésére, kézimunka szakkört vezetett. Gondja volt a falu közterületeinek rendezésére is. Fásítással igyekezett szebbé tenni az utcák képét. Kiemelkedő munkája volt a Somogygeszti és Mernyeszentmiklós felé vezető utak mindkét oldalának jegenyefával való beültetése.

Halála után az iskola folyamatosan gondoskodott a sír rendezéséről. Évek során egy-egy osztály vállalta a sír gondozását.

A Mernyei Önkormányzat Képviselő Testülete napjainkban is szerepet vállal a sír épségének megőrzésében. Ma már hagyománnyá vált, hogy sírjánál március 15-én és mindenszentekkor gyertyát gyújtanak, valamint virágot helyeznek el az iskola tanulói és pedagógusai tanítónk emlékére.