Pályaválasztási kirándulás


Pályaválasztási Kiállítás: Kinizsi Pál Élelmiszeripari Szakképző Iskola és  Gimnázium Kaposvár

2014.10.18.

Résztvevő osztályok: 8.a, 8.b
Létszám: 28 fő

Kísérő tanárok: Ékesné Felvégi Ildikó, Papp Imre

Október 18-án,  szombaton a nyolcadik évfolyamos tanulókkal ellátogattunk az idén is megrendezett Pályaválasztási Kiállításra.

 A kiállításon a megye szakközépiskolái, szakképző iskolái és gimnáziumai képviseltették magukat. Tanulóink körbejárták a standokat, érdeklődtek, informálódtak az őket érdeklő iskoláknál.

A kiállításon kisebb bemutatókat is láthattunk:

– hajfonási bemutató
– sütemények készítése, díszítése
– hidegtálak és kenyérlepények készítése
– kalácsfonás

Ezen kívül számos kóstolóval is színesítették a programot a kiállítók. A fiúk érdeklődését a távvezérelt robotok, a kiállított fegyverek és a különböző standokon bemutatott sokféle modell és makett kötötte le leginkább.

A lányokat a kalácsfonás és a sütemények készítésének folyamatai csábították el leginkább. Az iskolákat képviselő diákokkal és tanárokkal történő elbeszélgetésekről diákjaink több esetben is pozitív visszajelzéseket adtak. A kiállításon begyűjtött kiadványok és tapasztalatok reményeink szerint megkönnyítik a pályaválasztást és támogatják az osztályfőnöki órák pályaorientációs tevékenységét.

 


 

A 8.a és 8.b üzemlátogatása a Turul étteremben és a KVGY-ben

2014.10.16.

Létszám: 30 fő
Kísérő tanárok: Ékesné Felvégi Ildikó, Papp Imre

Iskolánk nyolcadik évfolyamos tanulóinak továbbtanulását, iskolaválasztását az előző évekhez hasonlóan üzemlátogatásokkal is próbáljuk segíteni. Az osztályfőnöki megkérdezések alapján a tanulók többségét a vendéglátás- idegenforgalom és a gépészet szakmacsoportok érdekelték. Somogy Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja által szervezett üzemlátogatáson ezért a Turul Étterembe és a KVGY-be látogattunk el.

Külön autóbusszal először a Turul Étterembe érkeztünk október 16-án 9 órakor.

Az étterem vezetője késve érkezett és egy általános elméleti tájékoztatót tartott, melyben főként a nyelvtanulás és a jó tanulmányi eredmények fontosságát, a munkához való lelkiismeretes hozzáállást, és a szorgalmat emelte ki. A tájékoztató igencsak rövid volt, és a konyhába az érdeklődő tanulók épp csak bekukkanthattak.

Üzemlátogatásunk második helyszíne a KVGY volt.

A Kaposvári Villamossági Gyár több mint 40 éve foglalkozik biztosítók, sorozatkapcsok, villamos készülékek és berendezések tervezésével, fejlesztésével, gyártásával és forgalmazásával.

A gyár területén 4 üzemegységbe látogattunk el, az érdeklődő tanulók megismerkedhettek a sorozatkapcsok gyártási folyamatának egyes lépéseivel:

– a tervezéssel
– a fröccsöntéssel, sajtolással
– a fröccsöntő szerszámok gyártásának műveleteivel /az alapanyag leszabásától a késztermék ellenőrzéséig/

A negyedik üzemegységben az olvadó biztosítékokat gyártó gépsorok beállítását, beüzemelését és az olvadó biztosíték gyártási folyamatát figyelhettük meg. Minden üzemegységben szakmai vezető kalauzolt bennünket végig. A gyerekek megismerkedhetek az üzemi munkakörnyezettel, a munkafolyamatok sokszínűségével. Megtapasztalhatták a munkahelyi elvárásokat: a precíz munkavégzés fontosságát, a munkakörnyezet tisztaságának, rendezettségének jelentőségét. Láthatták, hogy fontos az érdeklődésnek megfelelő munka megtalálása.

Az üzem területéről számtalan pozitív élménnyel és tapasztalattal gazdagodva tértünk vissza iskolánkba.